Tweede Kamerverkiezingen 2021 in Rijssen-Holten

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen in Rijssen-Holten
Kijk voor de stemlocaties in Rijssen-Holten op de website van de gemeente. Vanaf half februari kunt u de Stemwijzer invullen op https://stemwijzer.nl/

Wanneer mag je stemmen voor de Tweede Kamer?

Elke stemgerechtigde Nederlander mag dan stemmen op de vertegenwoordiger in het nationale parlement, de Tweede Kamer. Om te mogen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen, moet u voldoen aan een paar voorwaarden:

  • U hebt de Nederlandse nationaliteit.
  • U bent 18 jaar of ouder en niet uitgesloten van het kiesrecht.

Hoe kun je stemmen?

Als je mag stemmen ontvang je uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen een stempas thuis. Op de stempas staat het adres van het voor jouw dichtstbijzijnde stembureau. Met jouw stempas kunt u in elk stembureau binnen de gemeente stemmen. Uiterlijk 4 dagen voor de verkiezingen ontvang je de kandidatenlijst, adressen en openingstijden van de stembureaus thuis.

Je neemt jouw stempas en uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar zijn verlopen op de dag van de verkiezingen.

Na jouw identificatie en controle van jouw geldige stempas mag je stemmen. Heb je naast de Nederlandse nationaliteit nog een tweede nationaliteit? Dan kun je je in bepaalde gevallen ook identificeren met buitenlandse documenten.

Bent je niet in de gelegenheid zelf je stem uit te brengen? Dan kun je dit door iemand anders laten doen. Ga je voor iemand anders stemmen? De persoon die de volmachtsstem uitbrengt moet dan een geldige stempas, een volmachtbewijs en identiteitsbewijs (of een kopie daarvan) van de volmachtgever laten zien. Dat mag op een smartphone of tablet tonen. Je kunt de volmachtsstem alleen tegelijkertijd met jouw eigen stem uitbrengen.

Het identiteitsbewijs mag op de dag van de verkiezingen maximaal 5 jaar zijn verlopen.

Stemmen bij schriftelijke volmacht (zonder identiteitsbewijs) Heb je geen identiteitsbewijs of is jouw identiteitsbewijs meer dan 5 jaar verlopen? Dan is stemmen bij schriftelijke volmacht de enige manier om een stem uit te brengen. Het is bij de aanvraag van een schriftelijke volmacht niet nodig om een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs mee te sturen, omdat de identiteit en de kiesgerechtigdheid in de Basisregistratie Personen (BRP) wordt gecontroleerd.

Voor meer informatie kijk op de site van de gemeente Rijssen-HoltenPolitiek Nieuws


Kuipers en Van Gennip beraden zich op stappen na nazitweet FvD'er Van Houwelingen

Publicatie datum: 25-09-2022 05:58:50

Ministers Kuipers en Van Gennip vinden een Twitterbericht van Forum voor Democratie-Kamerlid Van Houwelingen stuitend. Van Houwelingen plaatste in die tweet een foto waarop het lijkt dat Kuipers een vlag met een hakenkruis hees. Op de foto was ook minister Van Gennip te zien. De ministers laten weten dat ze zich beraden op verdere stappen.

Kuipers hees vrijdag de vlag van de Sustainable Development Goals (SDG's) en plaatste daar een foto van op Twitter. SDG's zijn de werelddoelen voor duurzame ontwikkeling, die een eind moeten maken aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. De doelen zijn vastgesteld door de Verenigde Naties en ze worden door het kabinet omarmd. Bij de tweet van Kuipers staat: "Een gezonde en leefbare planeet voor iedereen, daar kunnen we als ministerie én zorgsector aan werken."

Van Houwelingen plaatste gisteren een tweet met dezelfde foto als die van Kuipers, en zette er een gefotoshopte afbeelding naast van de minister met een nazivlag. Het FvD-Kamerlid schreef daarboven "de façade en de werkelijkheid".

'Nieuw dieptepunt'

Kuipers en Van Gennip spreken vandaag van "een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici". Volgens Haagse bronnen overweegt het kabinet aangifte te doen tegen Van Houwelingen. Ook een gesprek met de Kamer over de gebeurtenissen behoort tot de mogelijkheden.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte laat weten een klacht in te dienen bij het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer "om te zorgen dat dit niet ongestraft blijft".

De tweet van Van Houwelingen leverde veel, vooral negatieve, reacties op. Velen vinden dat het Kamerlid te ver is gegaan. Iemand riep Van Houwelingen op: "Doe dit nou niet". Daarop antwoordde de FvD'er: "Waarom niet? Die SDG's symboliseren toch het kwaad? De agenda 2030 van de globalisten? De totalitaire samenleving?". Vandaag heeft van Houwelingen zijn tweet overigens verwijderd.

Eerder deze week was er ook al ophef rond Forum voor Democratie. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer verliet het kabinet uit protest de zaal, nadat FvD-leider Baudet het college in Oxford waar minister Kaag heeft gestudeerd een "opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten" had genoemd. Kamervoorzitter Bergkamp vroeg Baudet zijn woorden terug te nemen. Toen hij dat weigerde en de strekking van zijn verhaal herhaalde, besloot de voorzitter dat de FvD-voorman niet meer aan het debat mocht meedoen.

Lees meer

Kabinet wil aanpak witwassen verfijnen

Publicatie datum: 23-09-2022 02:00:01

Het kabinet wil bij de aanpak van witwassen het toezicht op notarissen, advocaten en aanbieders van cryptodiensten verbeteren. Tegelijk moet het voor individuele bedrijven met een hoog witwasrisico juist makkelijker worden om een bankrekening te openen.

De ministers Kaag van Financiën en Yesilgöz van Justitie en Veiligheid schrijven aan de Tweede Kamer dat er al allerlei regels zijn om het witwassen van grote sommen geld via schimmige constructies tegen te gaan en dat "de basis op orde is". Uitgangspunt is dat bedrijven in het financieel-economisch verkeer hun klanten goed kennen, dat ze weten met wie ze zaken doen en dat ze voorkomen dat ze worden gebruikt door criminelen.

Klantenonderzoek

Het gaat daarbij onder meer om banken. Ook voor niet-financiële instellingen, zoals notarissen, advocaten en crypto-aanbieders, zijn er verplichtingen, maar die wil het kabinet aanscherpen. Ook zij zullen voortaan een klantenonderzoek moeten doen. "De aanpak van witwassen staat bij dit kabinet hoog op de prioriteitenlijst", benadrukken de ministers.

Het kabinet erkent dat de strenge regels ook onbedoelde gevolgen kunnen hebben. Zo krijgen mensen vaak met hoge financiële drempels te maken, alleen maar omdat ze in een bepaalde sector werken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen bankrekening openen. Voorbeelden daarvan zijn sekswerkers en autohandelaren. Kaag en Yesilgöz willen dat de focus wordt verplaatst van een hele sector naar een individuele afweging.

Lees meer

Ministerraad neemt gasbesluit over Groningenveld: waakvlam of toch meer?

Publicatie datum: 23-09-2022 01:24:14

De ministerraad besluit vandaag hoeveel gas er komend gasjaar (van 1 oktober tot 30 september) uit de Groningse bodem moet worden gehaald. Maandag wordt in Groningen bekendgemaakt wat de uitkomst is.

Traditiegetrouw krijgt gaswinningsbedrijf NAM voor 1 oktober -het begin van het nieuwe gasjaar- het definitieve gasbesluit van het ministerie van Economische Zaken te horen. Vijlbrief wil het veld in ieder geval het komende jaar nog open houden door 11 putten op 'de waakvlam' te zetten.

Daarvoor is volgens hem nodig dat er nog 2,8 miljard kuub gas wordt gewonnen. Daarmee kunnen compressoren die nodig zijn om het gas uit de grond te krijgen blijven werken en de resterende putten kunnen operationeel blijven. Onder zijn voorganger Eric Wiebes zijn al putten afgedicht met beton, omdat de gaswinning in 2022 helemaal zou stoppen.

Er is veel druk op Vijlbrief om de gaswinning toch weer te verhogen, vanwege een mogelijk gastekort in de winter en de hoge gasprijzen. Maar de staatssecretaris wil vooralsnog niet meer gas winnen, omdat de winning in Groningen nog steeds niet veilig is.

Er moeten nu al duizenden panden worden versterkt, met de huidige lage productie. Als de productie weer wordt verhoogd stijgt het seismische risico en moeten er, afhankelijk van de hoeveelheid te winnen gas, veel meer huizen versterkt worden om aan de landelijke veiligheidseisen te voldoen.

Trage versterkingsoperatie

Vijlbrief legt in de NOS-NPO Radio 1 podcast Gronings gas, gewonnen of verloren? uit dat hij regelmatig naar Groningen gaat om daar van gedupeerden te horen tegen welke problemen zij aanlopen bij de schade-afhandeling en de trage versterkingsoperatie. Zeker 13.000 panden moeten worden versterkt zodat ze niet direct instorten bij zwaardere bevingen. Daar moet, ondanks de nu al verlaagde productie, nog steeds rekening mee worden gehouden.

De verhalen van de Groningers sterken hem in de overtuiging dat er zo snel mogelijk een einde aan de gaswinning moet komen. Maar zegt hij ook: "Ik sta enorm onder druk, ik hoop dat ik dat gevecht win."

Wat Vijlbrief betreft gaat de gaskraan alleen verder open als huizen niet meer kunnen worden verwarmd of mensen in gevaar komen, bijvoorbeeld doordat ziekenhuizen en verzorgingshuizen niet meer kunnen worden verwarmd, of als er een tekort is aan dieselolie. Ambulances en legerwagens rijden op dieselolie, dat wordt gemaakt met aardgas.

Technisch niet mogelijk

Over scenario's "Wat als...?" wil Vijlbrief het nog niet hebben, die zijn sowieso dit jaar nog niet aan de orde, stelt hij. In april volgend jaar moet hij besluiten over het vullen van de gasopslagen in Norg en Grijpskerk voor de winter van 2023-2024.

Pas dan wil hij het daarover hebben. Geruchten dat bij een gastekort toch weer 45 miljard kuub gas uit Groningen gewonnen gaat worden, wijst hij van de hand. "45 miljard kuub is technisch sowieso niet mogelijk. En ook 20 is voor de veiligheid veel te veel en 10 eigenlijk ook."

Geen effect op gasprijs

Een veel gehoord argument om de gaskraan toch verder open te draaien is de huidige hoge gasprijs. Maar volgens Vijlbrief zal meer Gronings gas de prijs niet doen dalen. "Ik ben econoom en de meeste economen zijn het met mij eens dat meer gas winnen in Groningen geen effect heeft op de prijs. De gasmarkt is een hele grote markt, die gaat over vele miljarden kubieke meters. De economie leert dat als je daar maar een klein beetje aan toevoegt, dat dat geen invloed heeft op de prijs. Daar komt nog bij dat Gronings gas een ander soort (laagcalorisch) gas is dan die op de wereldmarkt", legt Vijlbrief uit.

Lees meer

Rellende boeren bij huis minister Van der Wal vandaag voor de rechter

Publicatie datum: 23-09-2022 06:56:08

Elf personen die eind juni deelnamen aan een boerenprotest bij het huis van minister Van der Wal (Stikstof) moeten zich vandaag verantwoorden voor de politierechter in Zutphen. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling.

Het eerste protest bij het huis van de minister, op 10 juni, verliep vreedzaam. Van der Wal ging toen in gesprek met de boeren, die met trekkers naar haar woning waren gekomen om te demonsteren tegen de stikstofplannen.

Eind juni liep een boerenprotest bij Van der Wals woning wel uit de hand. De demonstranten braken door een, inmiddels opgetuigde, politieblokkade heen en vernielden hierbij een politieauto. Op beelden van het protest is te zien dat politieagenten wegrennen en dat demonstranten stro in een politieauto gooien. Ook leegden ze een giertank in de buurt van de woning van Van der Wal. Zij zou tijdens het protest niet thuis zijn geweest, haar gezin wel.

Beelden van het boerenprotest waarbij demonstranten door de politieafzetting heen breken:

De politie verspreidde beelden van het protest, met als doel dat de deelnemers zich zouden melden. Elf relschoppers meldden zich uiteindelijk bij de politie. Tien van hen verschijnen vandaag in het openbaar voor de rechter. De behandeling van de zaak tegen de elfde verdachte, die minderjarig is, vindt aan het einde van de middag achter gesloten deuren plaats.

Eerder verschenen al deelnemers aan boerenprotesten voor de rechter. Zo kreeg een boer uit Mariënvelde in de Achterhoek een celstraf opgelegd voor zijn rol bij een boerenprotest op de A18 op 28 juli. Een varkenshouder, die aanwezig was bij hetzelfde protest, kreeg een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf voor het dumpen van zaagsel, mest en stro op de op- en afrit.

Lees meer

Slotbalans Kamerdebat: steun voor prijsplafond energie, ook voor mkb en verenigingen

Publicatie datum: 22-09-2022 10:47:00

De Tweede Kamer steunt in meerderheid het idee van een gedeeltelijk prijsplafond voor de energierekening. Maar het kabinet moet nog veel huiswerk doen om het eerlijk te maken voor iedereen voor wie de energiecompensatie is bedoeld, vindt de Kamer.

Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de Algemene Politieke Beschouwingen, het tweedaagse debat over de Prinsjesdagstukken. Rond middernacht, toen de Kamer had gestemd over zo'n zestig moties, was het debat klaar.

PvdA en GroenLinks vinden dat het prijsplafond meer rekening moet houden met mensen die een hoog elektriciteitsverbruik hebben omdat ze geen gas meer gebruiken. Dat geldt ook voor gezinnen in middelgrote rijtjeshuizen. Een Kamermeerderheid steunt dit.

Slecht geïsoleerd

De Kamer steunde ook het voorstel om huurders van woningen die slecht zijn geïsoleerd het recht te geven op huurverlaging. Er was verder een meerderheid voor het voorstel van BBB om mensen die om medische redenen veel moeten stoken meer geld te geven.

Daarnaast wil de Kamer op initiatief van D66, PvdA en GroenLinks dat scholen en culturele instellingen energiehulp krijgen, net als de bedrijven uit het mkb die veel energie verbruiken. Op voorstel van het CDA zijn daar verenigingen, sportclubs, zwembaden en andere maatschappelijke voorzieningen aan toegevoegd.

De SP en de ChristenUnie kregen de Kamer mee voor een onderzoek naar de energiemarkt. Het kabinet moet onderzoeken hoe de energieconsumenten en de publieke belangen beter beschermd kunnen worden. De actuele gascrisis heeft ons met de neus op de nadelen van de liberalisering en kwetsbare afhankelijkheid gedrukt, zeggen de partijen.

Volgend jaar zijn er vele miljarden euro's aan belastinggeld nodig om gezinnen en bedrijven financieel overeind te houden. Deze komen boven op de 17 miljard euro die het kabinet al had ingeboekt voor koopkrachtverbetering.

Het zal nog enkele weken duren voor er meer duidelijkheid komt over de details van het energieplafond.

Kijk hier naar een samenvatting van het debat over de koopkracht en energieprijzen:

De leden van het kabinet toonden zich eensgezind, en hadden regelmatig vriendschappelijke onderonsjes. Een dag eerder nog verlieten ze uit protest de zaal bij de woorden van FvD-leider Baudet. Nu was te zien dat deze actie van solidariteit een positief effect had op het kabinet.

Denk-leider Azarkan kwam op de tweede dag van het debat op deze actie terug. Hij vond het onbegrijpelijk dat niemand nu iets deed bij de woorden van PVV-leider Wilders dat de islam geen religie is, maar "een ideologie van haat en terreur".

Hij hield Wilders voor dat het oudere echtpaar dat in armoede leeft, en door Wilders als voorbeeld werd gebruikt, wordt geholpen door een islamitische buurvrouw. "Dat zijn de mensen waar de heer Wilders op afgeeft, waar hij haat tegen zaait, die hij de Koran en hun moskeeën wil afpakken."

Azarkan vroeg Kamer en kabinet solidair te zijn met de "miljoen moslims die elke keer bij elk debat kapot worden gemaakt door Geert Wilders."

Na zijn betoog volgde een instemmend tafelgeroffel vanuit de Tweede Kamer en vak K:

Aan het eind van het debat concludeerde premier Rutte dat het debat was gegaan over de "grote vragen" van Nederland, zoals stikstof, koopkracht maar ook over de steun aan Oekraïne. Hij vond dat er sprake was van een "stevig, respectvol" debat. "Het laat zien dat, meer dan ooit, onze parlementaire democratie werkt."

Rutte is nu naar de Verenigde Naties in New York. Vice-premier Kaag zit de komende dag de ministerraad voor.

Lees meer

Lange, lange, lange vergadering over de plannen van de regering

Publicatie datum: 22-09-2022 05:14:31

Politici in Den Haag praten al bijna twee dagen met elkaar. Het gaat over de plannen van de regering van het aankomend jaar.

Tijdens Prinsjesdag hebben ministers hun plannen voor het land gedeeld. Tijdens de vergadering mogen andere politieke partijen op de plannen reageren. De vergadering heet de Algemene Beschouwingen.

Politiek verslaggever Marleen de Rooy volgt voor ons de Algemene Beschouwingen. Zij vertelt in de video hierboven wat kinderen van de plannen kunnen gaan merken.

Er gebeurde gisteravond ook iets opvallends tijdens de vergadering: alle ministers liepen boos weg toen politicus Thierry Baudet aan het praten was. Volgens hen vertelde Baudet dingen die niet waar zijn.

Lees meer

Remkes komt 5 oktober met bevindingen over stikstofcrisis

Publicatie datum: 22-09-2022 04:51:34

Johan Remkes komt over een kleine twee weken, op 5 oktober, met zijn bevindingen naar aanleiding van de gesprekken die hij heeft gevoerd over de aanpak van het stikstofprobleem. Dat laat een woordvoerder weten. Het oordeel van Remkes is belangrijk voor het kabinet, omdat het stikstofbeleid er voor een groot deel op wordt gebaseerd.

De oud-minister werd aangesteld als gespreksleider tussen het kabinet en verschillende organisaties, waaronder belangenbehartigers van boeren. Hij voerde de afgelopen weken diverse gesprekken op verschillende plekken in het land.

Aanvankelijk wilden veel boerenorganisaties niet aanschuiven omdat ze de voorgestelde beperkingen ongefundeerd vinden. In het regeerakkoord is afgesproken dat uitstoot van stikstof in 2030 met de helft teruggebracht moet zijn en dat kan veel boerenbedrijven de kop kosten. Uiteindelijk besloten de boeren toch deel te nemen aan de gesprekken.

Brief met perspectief ook later

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Remkes in de tweede helft van september met zijn bevindingen zou komen, maar dat is dus nu uitgesteld tot 5 oktober.

Onlangs werd de kabinetsbrief met maatregelen om de boeren perspectief te bieden al uitgesteld, omdat het kabinet op Remkes wil wachten.

Lees meer

Kabinet: vooral lagere middeninkomens profiteren van prijsplafond

Publicatie datum: 22-09-2022 09:07:44

Het prijsplafond voor energietarieven helpt alle huishoudens met hoge variabele tarieven, schrijft premier Rutte aan de Tweede Kamer. Zijn brief kwam vlak voor het begin van de tweede dag van de Algemene Beschouwingen.

In de Kamer werden gisteren veel vragen gesteld over het plafond. Volgens Rutte profiteren vooral lagere middeninkomens van de maatregel, omdat die gemiddeld minder energie verbruiken dan hogere inkomensgroepen. "Daarnaast bestaat voor de lagere middeninkomens een groter deel van de maandelijke bestedingen uit energielasten."

De precieze vormgeving van het prijsplafond moet nog worden uitgewerkt, benadrukt Rutte, mede namens de ministers Kaag en Jetten. Daarom kunnen niet alle vragen daarover worden beantwoord. Volgens Rutte praat het kabinet graag met de Kamer over 'dilemma's en risico's en de verdere uitwerking van de voornemens'.

Er komt ook nader overleg met de energieleveranciers. Volgens het kabinet legt de gewenste snelheid wel forse beperkingen op aan de "mate van gerichtheid" van de maatregel: omdat het snel moet, kan het niet overal even precies.

Gemiddeld verbruik in normale tijden

Rutte schrijft verder dat het kabinet voor een "volumegrens" van 1200 m3 gas en 2400 kWh electriteit heeft gekozen, omdat dat de grens is "rond het gemiddelde verbruik in normale tijden". Ook moet er volgens het kabinet een "besparingsprikkel" blijven, omdat dat van belang is voor de leveringszekerheid en omdat dat ook een voorwaarde is van de EU.

Op basis van de cijfers van vorig jaar zou ongeveer 50 procent van de huishoudens helemaal onder het prijsplafond vallen. Als huishoudens 10 procent besparen, zou dat cijfer volgens het kabinet kunnen oplopen tot ongeveer 60 procent van de huishoudens.

De prijsplafonds kunnen nog worden verlaagd, als de prijzen voor gas of elektriciteit meevallen.

Warmtepompen

Het kabinet gaat ook in op de gevolgen van de maatregelen voor warmtepompen. "De signalen dat een verlaagd gastarief en elektriciteitstarief de businesscase voor eigenaren van (..) warmtepompen doet verslechteren in het komende jaar, hebben het kabinet ook bereikt", schrijft de premier. Maar hij benadrukt ook dat het prijsplafond maar tot eind volgend jaar geldt, terwijl de "investeringshorizon voor een warmtepomp grofweg 15 tot 20 jaar omvat".

Volgens het kabinet blijft met het prijsplafond een warmtepomp een goede investering. Rutte voegt er nog aan toe dat het prijsplafond vooral wordt ingesteld om huishoudens bescherming te bieden, die de koopkrachtsteun het hardst nodig hebben. "En tot op heden worden de meeste nieuwe warmtepompen geïnstalleerd in woningen met een bovengemiddeld gasgebruik."

Lees meer

Regering loopt boos weg uit Tweede Kamer

Publicatie datum: 22-09-2022 08:01:13

Er gebeurde gisteravond iets opvallends in de Tweede Kamer: Alle ministers liepen boos weg toen politicus Thierry Baudet aan het praten was. De reden is dat Baudet zei dat minister Kaag op school heeft gezeten op een plek waar volgens hem ook veel spionnen naartoe gingen.

Daarmee wilde Baudet het laten lijken alsof minister Kaag een spion is voor een ander land, zegt premier Rutte.

De politici van de regering vinden het heel erg dat Baudet doet alsof minister Kaag geheime dingen doet en eigenlijk niet te vertrouwen zou zijn.

Sigrid Kaag is minister van Financiën. Dat betekent ze erover gaat waar het geld van de regering naartoe gaat. Al een tijdje wordt ze ernstig bedreigd en heeft ze extra beveiliging nodig.

Bedreigingen

Volgens veel politici komen die bedreigingen onder andere door de slechte dingen die politicus Thierry Baudet over haar zegt. Deze keer was Sigrid Kaag er zo boos over dat ze opstond en wegliep.

Wat zou jij doen als iemand steeds vervelende dingen over je zegt? We hebben er een stelling over. Laat ons weten in de reacties hoe jij hiermee zou omgaan.

De andere ministers steunden minister Kaag en verlieten ook de zaal. En dat gebeurt bijna nooit in de Tweede Kamer. Na een tijdje kwam alleen premier Rutte weer terug.

Baudet wilde zijn woorden niet terugnemen en daardoor mocht hij niet meer praten van de voorzitter van de Tweede Kamer.

Lees meer

Kamerdebat over Prinsjesdag in teken van energieplafond en koopkracht

Publicatie datum: 22-09-2022 04:28:25

Premier Rutte komt vandaag aan het woord bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer over de Prinsjesdagstukken. Het kabinet besteedt vele miljarden euro's aan koopkrachtreparatie en energie.

De Kamer had gisteren veel vragen over het prijsplafond voor de energierekening van huishoudens, dat het kabinet op Prinsjesdag aankondigde. Vanaf 1 november moet een maximumprijs voor gas en elektriciteit gaan gelden, tot een gebruik van 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar.

De korting die een gemiddeld huishouden door het plafond krijgt, schat het kabinet voorlopig op 2280 euro per jaar. Het kabinet erkent dat er allerlei onzekerheden zijn en dat het plan nog uitgewerkt moet worden.

Kamerlid Omtzigt hamerde erop dat niet duidelijk is voor wie het prijsplafond geldt en hij vraagt zich af of het wel eerlijk is. Mensen die de huur inclusief energie betalen en dus geen eigen aansluiting hebben, een warmtepomp hebben of elektrisch stoken, hebben weinig aan wat er nu is aangekondigd, zegt hij.

Volgens PVV-leider Wilders komt uit de eerste berekeningen naar voren dat het prijsplafond goed uitpakt voor kleinere gezinnen, maar dat grotere gezinnen er juist op achteruit gaan.

SP-leider Marijnissen vindt dat er meer democratische zeggenschap moet komen over de energiebedrijven en de energiemarkt. Zij is bang dat de miljarden belastinggeld aan energiesteun uiteindelijk bij aandeelhouders terechtkomen.

De VVD wil dat het kabinet ook komt met een energieplan voor het midden- en kleinbedrijf en andere bedrijven die failliet kunnen gaan uitsluitend door de hoge energieprijzen.

De oorlog in Oekraïne en de nucleaire dreiging van de Russische president Poetin spelen ook een rol in het debat. De regeringspartijen en een groot deel van de oppositie vragen om solidariteit met Oekraïne, ook al worden de economische gevolgen steeds duidelijker merkbaar in Nederland.

Dit is het eerste Prinsjesdagdebat van het kabinet-Rutte IV, dat in januari is aangetreden. Vorig jaar waren op Prinsjesdag de formatieonderhandelingen nog volop aan de gang.

Lees meer

Kaag: insinuaties Baudet 'namens een dictator' ondermijnend voor democratie

Publicatie datum: 22-09-2022 01:51:35

De stelselmatige insinuaties van FvD-leider Baudet en de andere Kamerleden van zijn partij zijn ondermijnend voor de rechtsstaat en de democratie. Dat zei minister Kaag van Financiën nadat ze samen met de rest van het kabinet was weggelopen bij het debat in Tweede Kamer.

"Het gaat niet alleen om vanavond en het gaat niet alleen om mij", zei Kaag. "Het bredere verhaal is radicalisering. Het zijn stemmen van extreemrechts." Ook journalisten, politieagenten en rechters hebben hiermee te maken, zegt zij. "Mensen die zich keihard inzetten voor de publieke zaak."

Kaag reageerde op de bijdrage van Baudet bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Baudet begon in zijn betoog over de opleiding van minister Kaag aan het St Anthony's College in Oxford, waar volgens hem marxistische studenten werken en spionnen worden opgeleid, daarmee suggererend dat zij mogelijk was gerekruteerd door een geheime dienst. Uit protest verliet de minister, en met haar de rest van het kabinet, de zaal.

Voor Kaag was dit de zoveelste keer dat Baudet een grens over ging en in dat grensoverschrijdende ziet Kaag een patroon. "Halve waarheden, framing en in dit geval natuurlijk ook namens een dictator een half verhaal ophangen." Kaag doelt daarmee op de pro-Russische opmerkingen van de FvD-leider.

Kijk hier terug hoe het kabinet de zaal verliet terwijl Baudet aan het woord was:

Op de vraag of het wel verstandig was om in dit geval de zaal te verlaten, zegt Kaag dat zij geen andere keus zag. "Ik had eigenlijk de voorzitter willen vragen: 'dit gaat toch te ver?'" Formeel gaat de Kamervoorzitter over de orde en niet het kabinet. Dat is te gast in het parlement om verantwoording af te leggen over het beleid.

Toen er niet werd ingegrepen, besloot Kaag op te staan. "Ik dacht: 'dit is mijn grens en ik laat me door niets of niemand op zo'n manier wegzetten, ook niet in het parlement waar ik te gast ben'. Ik zei op een gegeven moment tegen de premier 'ik sta op, ik ga hier niet meer naar luisteren'."

Kaag zegt dat ze daarbij niet in de gaten had dat andere leden van het kabinet dat ook al deden. Zij voelt zich daar achteraf door gesteund. "Iedereen had zijn eigen reactie en afweging en dat was de kracht. Want iedereen voelde hetzelfde."

Premier Rutte legde achteraf uit waarom het kabinet opstond:

Voor Kaag is hiermee haar strijd tegen de uitspraken en insinuaties van FvD-Kamerleden niet klaar. De minister vindt dat mensen heel veel jaren stil zijn geweest en de schouders over de uitspraken hebben opgehaald. "Nee, het hoort er niet bij. Niks doen en denken dat het wel overgaat, heeft de zaak niet verbeterd."

De bewindsvrouw zegt dat zij nog steeds veel bedreigingen krijgt en al sinds juni nog strenger wordt beveiligd. Voor haar gezin is ook de grens bereikt in wat er over haar wordt gezegd en de angst die haar kinderen hebben "dat er iets met hun moeder gebeurt".

Baudet zou in het debat eigenlijk pas veel later aan het woord komen. Hij had om voorrang gevraagd "vanwege positieve dringende privéomstandigheden". De echtgenote van Baudet is hoogzwanger.

Het is niet bekend of hij morgen bij het tweede deel van het debat aanwezig is. De Kamervoorzitter ontnam hem alleen het woord gedurende het deel van het debat dat woensdag plaatsvond. Via het twitteraccount van Baudet zijn woensdagavond verschillende steunbetuigingen aan hem rondgestuurd.

'Onder controle van het Kremlin'

Kaag is niet de enige die na het incident een link legt tussen de woorden van Baudet en de Russische voorkeur die de partijleider regelmatig uit. Voormalig partijgenoot van Baudet, huidig Eerste Kamerlid Henk Otten, zegt op Twitter dat de "bizarre tirade" van Baudet door "Poetin-adept Laughland moet zijn geschreven". Laughland is sinds kort de leider van de internationale tak van FvD. Hij sprak onlangs, naast de ambassadeur van Rusland Sjoelgin, op een FvD-bijeenkomst.

Otten zegt verder: "FvD is nu onder controle van het Kremlin en moet ontmanteld worden." Hij vindt dat het kabinet de partij via het Openbaar Ministerie moet laten verbieden en ontbinden, omdat die gevaarlijk is voor de staatsveiligheid.

Baudet ontkende een week geleden tegenover NRC dat zijn partij door Laughland een "verlengstuk van welk land dan ook" is geworden.

Bekijk hier het hele interview dat politiek verslaggever Floor Bremer van RTL Nieuws had met minister Kaag:

Lees meer

'Weglopen kabinet unicum in de parlementaire geschiedenis'

Publicatie datum: 21-09-2022 09:16:07

Het debat over de Prinsjesdagstukken was zo'n tien uur onderweg toen zich tijdens het betoog van FvD-voorzitter Thierry Baudet een opmerkelijk moment voordeed. Het voltallige kabinet verliet het vak K en de Forumleider werd daarna uitgesloten van de verdere vergadering. Wat gebeurde er?

Baudet suggereerde dat minister Sigrid Kaag (Financiën) tijdens haar studietijd in Oxford mogelijk was gerekruteerd door een geheime dienst. Het St. Anthony's College in Oxford was volgens de Forum-leider "weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten".

De insinuatie leidde tot zichtbare ergernis bij Kaag, die vanuit het kabinetsvak afkeurend met haar hoofd schudde. Kamervoorzitter Vera Bergkamp greep in. "We hebben de afspraak gemaakt dat het niet over de persoon gaat", reageerde zij. "Een soort complot over waar zij gestudeerd heeft, vind ik niet gepast". Toen Baudet toch doorging over Oxford, verliet Kaag haar stoel en de Kamer, gevolgd door de andere kabinetsleden. Bergkamp schorste de vergadering.

Het voltallige kabinet verliet de plenaire zaal nadat Baudet de opleiding van Kaag een "opleiding voor westerse spionnen" noemde:

"Een unieke gebeurtenis in de parlementaire geschiedenis", zegt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis (Universiteit Maastricht). "Dat een voltallig kabinet wegloopt, is bij mijn weten nooit eerder gebeurd. Zelfs het weglopen van een enkele minister tijdens een debat is uniek", stelt de hoogleraar, die ook is verbonden aan het Montesquieu Instituut.

Na een onderbreking van enkele minuten keerde alleen premier Rutte terug naar het kabinetsvak. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag "onacceptabel". Bergkamp vroeg Baudet daarop zijn woorden terug te nemen, maar de Forumleider weigerde dit. Bergkamp sloot hem vervolgens uit van verdere deelname aan het debat.

Dat een Kamerlid het woord wordt ontnomen, gebeurde in de parlementaire geschiedenis zo'n twintig keer eerder. En slechts vijf keer eerder werd een Kamerlid uit een debat verwijderd. Ook daarin deed zich volgens Van den Braak vanavond dus een vrij unieke situatie voor.

Voorzitter Bergkamp ontneemt Baudet het woord:

In een column schreef de hoogleraar afgelopen januari dat "de vrijheid in het debat de afgelopen vijftien jaar enorm is toegenomen". Ook het debat van vanavond is hier een voorbeeld van, stelt hij. "Voor 2000 was het gebruikelijk dat een Kamerlid op verzoek van de voorzitter zijn woorden terugnam, maar Baudet speelde hier de vermoorde onschuld."

Dat de gedragsregels ruimer worden opgevat, komt volgens Van den Braak door twee ontwikkelingen. Enerzijds wijst hij naar de overlevering van Pim Fortuyn, die de grens opzoeken tot zijn handelsmerk maakte. Ook de komst van de PVV in het parlement heeft volgens hem een rol gespeeld. "Sinds de komst van die partij zijn de grenzen opgerekt", stelt de hoogleraar. "Langzaam is de sfeer ontstaan dat alles maar gezegd moet kunnen worden".

Zelfregulatie

De gebeurtenis staat niet op zich. Begin dit jaar sprak Kamervoorzitter Vera Bergkamp met alle partijen over de terugkerende discussie over wat wel en niet mag in debatten. Afgelopen februari maakte zij duidelijk dat ze vaker wilde ingrijpen bij intimidatie of bedreigingen. Ook bij woorden als "knettergek" of "idioot" zei ze te zullen ingrijpen.

Een maand later sprak de Kamer over de debatcultuur. De meeste partijen gaven toen aan dat zij in het algemeen vinden dat de Kamervoorzitter vaker zou mogen ingrijpen.

Volgens Van den Braak gold lang de opvatting dat Kamerleden zelf maar moesten ingrijpen bij incidenten. Daarin ziet hij nu een omslagpunt, net als in het idee dat alles gezegd moet kunnen worden. "In het parlement geldt immuniteit, maar je mag niet zomaar beschuldigingen uiten waar geen bewijs voor is", analyseert hij.

Dat Bergkamp Baudet het woord ontnam, is volgens de hoogleraar dan ook in lijn met de regels in de Tweede Kamer. "Hij verbindt aan Kaags opleiding een soort complottheorie en insinueert dat ze spion is geweest." Hoewel de voorschriften niet duidelijk stellen dat zulke insinuaties ongeoorloofd zijn, is Van den Braak heel stellig: "Het zijn persoonlijke aantijgingen, een voorzitter moet dan ingrijpen."

Baudet: onbegrijpelijke overreactie

Baudet ging daar niet mee akkoord, liet hij achteraf op Twitter weten. "Wat ik zei was gewoon feitelijk. Onbegrijpelijke overreactie", tweette hij. Hij kreeg bijval van Van Haga. Andere partijleiders spraken na de schorsing juist hun steun uit aan Bergkamp.

De situatie van vanavond plaatst de voorzitter voor een lastig dilemma, zegt hoogleraar Van den Braak. Hij spreekt van een "tactiek van ontregelen", waarbij een incident bewust lijkt te worden uitgelokt. "Als de voorzitter niet ingrijpt, geeft dat een soort vrijbrief om alles te mogen zeggen. Maar als ze wel reageert, ontstaat een rel. In dat opzicht doe je het als voorzitter nooit goed."

Lees meer

Kabinet verlaat uit protest de zaal om insinuatie Baudet, Bergkamp ontneemt hem het woord

Publicatie datum: 21-09-2022 06:28:32

Het hele kabinet is weggelopen tijdens het debat over de Prinsjesdagstukken vanwege opmerkingen van FvD-leider Baudet. Kamervoorzitter Bergkamp heeft hem inmiddels het woord ontnomen. Hij mag niet meer meedoen aan het debat, zei zij.

Baudet begon in zijn betoog over de opleiding van minister Kaag aan het St Anthony's College in Oxford, waar volgens hem marxistische studenten werken en spionnen worden opgeleid, daarmee suggererend dat zij mogelijk was gerekruteerd door een geheime dienst.

Minister van Financiën Kaag protesteerde eerst bij de voorzitter. Die wees Baudet erop dat er geen persoonlijke aanvallen worden gedaan, maar Baudet ging door, waarop Kaag wegliep, direct gevolgd door andere kabinetsleden en ten slotte door het hele kabinet. Het kabinetsvak K was binnen een minuut helemaal leeg.

Kijk hier naar het fragment:

Kamervoorzitter Bergkamp wilde toen meteen schorsen voor de dinerpauze, maar daar protesteerde PVV-leider Wilders tegen. Hij vindt dat het kabinet, wat er ook gezegd wordt, moet luisteren naar een Kamerlid.

Baudet was inmiddels de zaal uitgelopen. Hij had eerder dan zijn beurt op de lijst het woord gekregen "vanwege positieve dringende privéomstandigheden". De echtgenote van Baudet is hoogzwanger.

Op een gegeven moment kwam premier Rutte alleen weer terug. Hij zei in een verklaring: "Dat Kamerleden de grens van het betamelijke opzoeken hoort bij het debat, maar dit is een grens overgegaan. Dit is onacceptabel. In overleg met de rest van het kabinet ga ik hier weer zitten, maar alles hangt af van wat er verder gezegd wordt."

Bergkamp wilde vervolgens dat Baudet zijn woorden over Kaag terugnam. Dat weigerde hij, en hij herhaalde ongeveer wat hij eerder had gezegd. Daarop zei Bergkamp: "Ik ontneem u het woord."

Dit besluit werd gesteund door een meerderheid in de Kamer, al merkten veel Kamerleden wel op dat zij het er niet mee eens waren dat het kabinet was weggelopen. PvdA-leider Kuiken merkte op: "Het moet gaan over de financiële problemen van mensen, en nu gaat het weer hier over."

Kijk hier naar het fragment met de reacties van Rutte en Bergkamp:

Buiten de zaal zei Rutte zich te realiseren dat het kabinet te gast is in de Kamer. De Kamervoorzitter gaat over de vraag of een betoog acceptabel is of niet, niet het kabinet, zo zei hij.

Maar wat Baudet nu zei ging Rutte te ver:

Lees meer

Hoekstra over speech Poetin: 'Dit gaat over iets groters dan Oekraïne'

Publicatie datum: 21-09-2022 06:02:29

De Russische president Poetin kiest er met zijn speech van vanochtend voor om de oorlog met Oekraïne verder te laten escaleren. Dat heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gezegd in New York. Hij is daar voor de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Hoekstra sprak van "een volstrekt ongerechtvaardigde oorlog, waarin Poetin verder escaleert met die fake-referenda en een gedeeltelijke mobilisatie".

Aan het standpunt van Nederland en andere landen die Oekraïne steunen, zal volgens de minister niets veranderen. "Wij gaan niet toegeven. Hier staat heel veel op het spel, niet alleen voor Oekraïne. Dit gaat ook over vrede en veiligheid in ons eigen Europa, ons eigen continent."

Hoekstra benadrukte dat Nederland Oekraïne zal blijven voorzien van wapens, hulp en geld. Hij onderschreef de woorden van de Amerikaanse president Biden die in New York zei dat de wereld uiteindelijk van alle 193 landen gezamenlijk is.

Biden haalde tijdens zijn VN-speech hard uit naar Poetin:

"Landen gaan zelf over hun grenzen, bepalen zelf wat er op hun grondgebied gebeurt. Wat Poetin nu doet is daarmee volstrekt in strijd", aldus Hoekstra.

De minister zei verder dat Nederland met andere westerse landen steun blijft zoeken voor maatregelen tegen Poetin. "We moeten de rest van de wereld meenemen, ook ver van Europa. Waar men misschien denkt: gaat dit ons aan? Mijn antwoord is: ja, dit gaat iedereen aan."

Behalve voor directe hulp blijft Nederland zich inzetten voor het nemen van verdere strafmaatregelen tegen Rusland. "Dat vergt een lange adem. Er zijn ook landen die andere zorgen hebben, die minder uitgesproken zijn."

Hoekstra gaat ervan uit dat de oorlog in Oekraïne nog geruime tijd gaat duren. "Het is niet een kwestie van een paar maanden, is mijn taxatie. Vastberadenheid is gevraagd, van Nederland, van Europa en van een heleboel landen hier in New York."

Paniekreactie

Eerder vandaag reageerde ook premier Rutte al op de toespraak van Poetin waarin hij een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde. Premier Rutte noemt de mobilisatieoproep van Poetin "paniek".

"Je ziet dat Oekraïne met westerse steun succesvol begint op te treden tegen Rusland", zei Rutte voorafgaand aan het debat over de Prinsjesdagplannen. "Er is sprake van een soort paniekreactie."

De premier reageerde ook laconiek op de Russische dreiging om nucleaire wapens in te zetten. "Dat laat ons redelijk Siberisch koud, om maar in Russische termen te blijven."

Lees meer

Vertrouwen in Rutte en zijn kabinet staat centraal in Algemene Beschouwingen

Publicatie datum: 21-09-2022 04:00:03

De uitzonderlijke protesten gisteren langs de route van de Glazen Koets klinken vandaag ongetwijfeld door in de Tweede Kamer. Alle partijen zullen verwijzen naar het gebrek aan vertrouwen bij veel burgers, dat ook uit de protesten spreekt. Straks beginnen de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag.

"Zorgwekkend", liet het kabinet gisteren de koning zeggen over het tanende vertrouwen dat mensen hebben in het vermogen van het kabinet om de grote problemen op te lossen. Premier Rutte zelf noemde het "heel erg", maar hij gaat "niet bedelen" om dat vertrouwen.

"Mijn doel is nu problemen oplossen, mijn doel moet nu niet zijn: populair worden. Dan ben ik met de verkeerde prioriteiten bezig", zei hij tegen persbureau ANP.

'Wel klaar met Rutte'

Toch zien verschillende oppositiepartijen in het boegeroep, de omgekeerde vlaggen en de slechte vertrouwenscijfers hun standpunt bevestigd dat het kabinet is uitgeregeerd. "Ik ben er eerlijk gezegd wel een beetje klaar mee", zei oppositieleider Geert Wilders (PVV) na de Troonrede.

Ook andere oppositiepartijen vinden dat Rutte niet de juiste persoon is om alle crises waar het land mee kampt aan te pakken. Ook bij onderwerpen als de stikstofcrisis en de vastgelopen opvang van asielzoekers heeft het kabinet het niet meer in de hand, menen zij.

Oppositiepartijen van links tot rechts zijn het eens: het kabinet-Rutte zit op de verkeerde weg:

Ook de coalitiepartijen zijn niet blind voor het gebrek aan vertrouwen, maar zij benadrukken dat de plannen voor volgend jaar in hun ogen vertrouwenwekkend zijn. Ze wijzen daarbij vooral naar het miljardenpakket dat het koopkrachtverlies moet dempen.

Op het laatste moment bereikte het kabinet nog een akkoord over een prijsplafond om de energierekening betaalbaar te houden. Verder gaan het minimumloon en de uitkeringen fors omhoog en blijven de brandstofprijzen voorlopig gedrukt door lagere accijns.

Tegenbegroting PvdA en GroenLinks

"Te weinig en te laat", vinden zo'n beetje alle oppositiepartijen. PvdA en GroenLinks presenteren vandaag traditiegetrouw een tegenbegroting. Daarin krijgen de laagste inkomens meer compensatie, terwijl grote bedrijven en mensen met vermogen zwaarder belast worden.

In totaal willen de partijen 18 miljard euro uitgeven om de koopkracht op peil te houden, ongeveer net zo veel als het kabinet. Maar volgens partijleiders Attje Kuiken en Jesse Klaver kiest het kabinet vooral voor noodmaatregelen, terwijl zij veel meer structurele ondersteuning willen geven.

Ook PvdA en GroenLinks willen een prijsplafond voor de energiekosten. Belangrijk verschil is dat ze het minimumloon verder willen verhogen naar 14 euro per uur. In de kabinetsplannen stijgt het per 1 januari naar net iets meer dan 11 euro per uur. Met die maatregel is 8 miljard euro gemoeid.

Verder willen de partijen onder meer geld investeren in het duurzamer maken van woningen en het betaalbaar houden van het openbaar vervoer.

Om het pakket te betalen gaat de winstbelasting voor grote bedrijven naar 30 procent, wordt belastingontwijking tegengegaan en gaat de belasting op vermogen in box 3 naar 49 procent. "Nederland is rijk genoeg om mensen te beschermen tegen armoede, als we de welvaart eerlijker verdelen", zeggen PvdA en GroenLinks.

De Tweede Kamer zal vandaag een groot aantal vragen stellen over de plannen die het kabinet heeft gepresenteerd. Duidelijk is dat er veel geld wordt uitgegeven voor koopkrachtondersteuning, maar veel details zijn nog onopgehelderd.

Wie gaat er precies van profiteren? Voorkomt het echt dat mensen financieel kopje onder gaan? En waar wordt het allemaal precies van betaald?

Het kabinet zal met een goede uitleg moeten komen, om ook oppositiepartijen te overtuigen van de plannen. Maar vooral zal premier Rutte zijn best moeten doen om te bewijzen dat hij en zijn kabinet wél in staat zijn het hoofd te bieden aan alle grote problemen en dat hij het vertrouwen kan herstellen.

Lees meer

Koffertje van Miljoenennota afgedankt, volgende 'lichter en duurzamer'

Publicatie datum: 21-09-2022 12:54:34

Het bekendste koffertje van Nederland is volgend jaar op Prinsjesdag waarschijnlijk niet meer te zien. Minister Kaag wil een vervanging voor het koffertje dat ieder jaar in de Tweede Kamer wordt gebruikt om de Miljoenennota aan te bieden. Bij Jinek zei ze dat ze het tijd vindt voor een ander model: "lichter en duurzamer".

Het koffertje doet dienst sinds 1964 en is door zestien ministers van Financiën gebruikt. Volgend jaar moet er dus iets nieuws te zien zijn, als het aan Kaag ligt. In het RTL-programma suggereerde ze dat het koffertje naar een museum kan.

Lange traditie

De traditie van het koffertje op Prinsjesdag bestaat sinds 1947. De eerste jaren werd een eenvoudige bruine koffer gebruikt, die toenmalig minister Lieftinck had gekocht bij een leerhandel in Den Haag. Volgens het ministerie van Financiën kostte die koffer omgerekend 1,70 euro. Inmiddels is die te zien in het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam.

De Staatsdrukkerij schonk het ministerie in 1964 het huidige koffertje. Het is gemaakt van geitenperkament en van binnen bekleed met blauwe zijde. De hele Rijksbegroting past er overigens al lang niet meer in: daarvoor is het koffertje te klein.

Het koffertje door de jaren heen:

Lees meer

Adriaansens: 'Steun mkb'ers moet in november geregeld zijn'

Publicatie datum: 20-09-2022 09:01:40

Rond november moet er een steunpakket liggen voor ondernemers, heeft minister Adriaansens van Economische Zaken gezegd in Nieuwsuur. Volgens Adriaansens was het niet mogelijk om, net als voor huishoudens, op Prinsjesdag met een plan te komen om ondernemers te steunen.

"We willen gericht helpen", zegt Adriaansens. De minister heeft daarvoor hulp nodig van energiebedrijven, om inzage te krijgen in het verbruik. Dat verschilt sterk per onderneming.

Adriaansens wil vooral energie-intensieve mkb-bedrijven steunen. Ze noemt als voorbeeld bakkers, tuincentra en sauna's. Die groep heeft ook te maken met verhoogde vennootschapsbelasting, huren die omhoog gaan, hogere lonen en soms ook met een coronaschuld. "Ik maak me heel erg zorgen over die groep mkb'ers", zegt de minister.

Toch kan het kabinet volgens haar "niet ongebreideld" met steun komen, zoals in coronatijd. "Dat kan een verstorend effect hebben op de lange termijn."

De minister lijkt er niet voor te voelen grote bedrijven meer te laten betalen, om kleine ondernemers te helpen. "We willen ook een interessant vestigingsklimaat houden voor Nederland."

'Duurde lang'

Na de presentatie van de Prinsjesdagplannen uitten oppositiepartijen al kritiek op het kabinet. Het duurde volgens hen veel te lang voordat het kabinet in actie kwam, zoals met de plannen voor een prijsplafond voor gas en stroom. Ook ondernemers moeten dus geduld hebben.

Adriaansens begrijpt dat mensen die het zwaar hebben vinden dat het te lang duurde voor er maatregelen bekendgemaakt werden. "Ik kan me voorstellen dat deze mensen denken: waarom gebeurt er niks? We hebben al eerder veel gedaan, maar dat moeten we beter laten zien." De minister zegt daaruit lering te willen trekken.

Lees meer

Prinsjesdag 2022 in 17 video's

Publicatie datum: 20-09-2022 07:59:11

Prinsjesdag draait om de Troonrede, de miljoenennota, de reacties op die stukken, de rijtoer en dit jaar ook protest. We hebben hier de video's van deze dag verzameld. Bekijk de samenvattende video, of scroll door de lijst met video's.

Na twee jaar corona was er dit jaar weer een rijtoer en een balkonscene. Én het was de eerste Prinsjesdag voor Amalia.

Er was ook protest.

In de Troonrede stond de koning uitgebreid stil bij de problemen in het land. Bekijk hier de hele Troonrede.

We keken naar de Troonrede samen met Natasja Bruns, ze heeft geldzorgen en moeite om de hoge energierekening te betalen. Wat vond zij van het verhaal van de koning?

Een verslaggever van de NOS peilde de hele dag de reacties op de miljoenennota en de Troonrede op Den Haag Centraal.

De reacties vanuit de oppositie op de plannen van de regering waren duidelijk: het is te weinig en te laat.

Minister Kaag mocht voor het eerst met het koffertje de Tweede Kamer betreden. Buiten de Kamer reageerde premier Rutte onder andere op de protesten en gaf hij een toelichting op de plannen voor 2023. En minister Jetten gaf een toelichting op het prijsplafond.

En tot slot, onvermijdelijk bij Prinsjesdag, de hoedjes.

Lees meer

Vakbonden, belangengroepen: 'Kabinet heeft geluisterd, maar te laat'

Publicatie datum: 20-09-2022 05:28:10

De grootste vakbond FNV vindt dat de maatregelen van het kabinet om de koopkracht te ondersteunen veel te laat komen. "Nu is het voornamelijk pleisters plakken."

Volgens de bond heeft een steeds grotere groep moeite om rond te komen, en dat was ook al zo vóór de energiecrisis.

De verhoging van het minimumloon met 10 procent is nog steeds "structureel te weinig". Vakbond CNV is blij met de aandacht voor mensen met een lager inkomen, maar waarschuwt dat er te weinig oog is voor de middeninkomens, waar men ook met financiële problemen kampt.

Het kabinet trekt ruim 17 miljard euro uit om de koopkracht op peil te houden, zo blijkt uit de Miljoenennota. In het nieuwe jaar stijgt het minimumloon met 10 procent, waardoor ook gekoppelde uitkeringen zoals de AOW stijgen. Voor werknemers daalt het tarief van de eerste inkomstenbelastingschijf met 0,11 procentpunt en stijgt de arbeidskorting. Daardoor moet werken meer gaan lonen.

'Te laat en te scheef'

Ook het budgetvoorlichtingsbureau Nibud vindt dat de maatregelen van het kabinet te laat komen. Traditiegetrouw maakt het Nibud aan de hand van de kabinetsplannen koopkrachtplaatjes van 117 verschillende soorten huishoudens. Die berekeningen zijn dit jaar nog ingewikkelder dan normaal, door de grote verschillen tussen huishoudens in dezelfde inkomensgroep. Ook blijven er grote onzekerheden bij het voorspellen van de koopkrachteffecten omdat er nog nieuwe regelingen kunnen volgen.

Zo kon het Nibud in de berekeningen nog niet het energieplafond meenemen. Het instituut meldt opgelucht te zijn over die maatregel, omdat die tot financiële verlichting zal leiden. Toch vraagt het Nibud iedereen om voorzichtig te blijven met geld uitgeven en niet te lang te wachten met hulp inroepen.

Lagere inkomens

De lagere inkomens lijken er wel wat lucht door te krijgen, zegt de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK over de koopkrachtmaatregelen. De vereniging doelt in eerste instantie op de verhoging van de bijstandsuitkering, de huur- en zorgtoeslag en de verlenging van de energietoeslag. "Het kabinet heeft duidelijk geluisterd naar noodkreten uit de maatschappij."

Aan het begin van de Troonrede benoemde koning Willem-Alexander de onzekerheid waarin veel Nederlanders leven. Hij wees op tegenstrijdigheden zoals de bestaanszekerheid van mensen die onder druk staat en de toenemende armoede in een tijd van economische groei en lage werkloosheid.

In een verwijzing naar deze passage zegt de FNV dat de groei in Nederland eerlijker verdeeld moet worden. "Nu blijft het geld in beperkte zakken hangen."

Ondernemers bezorgd

De koning stond in de Troonrede ook stil bij het midden- en kleinbedrijf dat in de problemen komt door "enorme kostenstijgingen". Het kabinet maakt in de komende jaren 500 miljoen vrij voor lastenverlichting voor het mkb. Wel moeten de bedrijven meer winstbelasting gaan betalen.

De belangenorganisatie MKB-Nederland zegt dat veel ondernemers het "ongelooflijk zwaar hebben" doordat hun kosten stijgen. MKB-Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn blij met het maatregelenpakket van het kabinet, maar blijven bezorgd over de lastenverzwaringen en de hoge energieprijzen. Klimaatminister Jetten wil binnenkort meer duidelijkheid geven over compensatie voor mkb'ers die veel energie gebruiken, zoals tuinders en bakkers.

Het kabinet vroeg werkgevers onlangs om de lonen te verhogen om de inflatie te compenseren. Werkgeversvereniging AWVN vindt dat met een loonsverhoging een te groot deel van de rekening bij de werkgevers wordt neergelegd, zonder dat het duidelijk is of dit gecompenseerd wordt. Wel hopen de werkgevers dat de koopkrachtmaatregelen leiden tot een verminderde druk op de komende cao-onderhandelingen.

Basisbeurs studenten tijdelijk hoger

In de plannen van het kabinet gaan studenten er ook op vooruit. Ze hebben weer recht op een basisbeurs met ingang van het studiejaar 2023/2024. De terugkeer van de basisbeurs is bedoeld om financiële drempels weg te nemen om te gaan studeren. Die basisbeurs wordt tijdelijk verhoogd vanwege de hoge kosten van levensonderhoud: uitwonende studenten kunnen rekenen op 165 euro extra per maand.

De studentenvakbond LSVb heeft "gemengde gevoelens" over de plannen. De herinvoering van de basisbeurs noemen ze een positieve ontwikkeling, maar het is niet "de oplossing voor de grote financiële zorgen onder studenten". De basisbeurs stijgt nu mee met de inflatie. "Dat is mooi, maar uit berekeningen van het Nibud blijkt dat de basisbeurs niet toereikend is", zegt FNV Jong. "Daarbij is de verhoging tijdelijk, en pas vanaf volgend jaar."

Lees meer

Miljarden extra naar asiel en migratie

Publicatie datum: 20-09-2022 05:02:26

Het kabinet trekt in de Miljoenennota ruim 4 miljard euro uit voor de opvang van Oekraïners en voor alles wat met asiel en migratie te maken heeft. Er gaat zo'n 1,9 miljard euro naar de zogeheten asielketen en er wordt nog eens 2,1 miljard euro gereserveerd voor gemeenten, die met dat geld Oekraïners kunnen opvangen.

"Deze zomer ontstond er in korte tijd een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers", zei koning Willem-Alexander in de Troonrede. "Met schrijnende en ongewenste situaties tot gevolg." Dat terwijl deskundigen al in 2018 waarschuwden dat er door het constant op- en afschalen van uitvoeringsdiensten tekorten zouden ontstaan.

Sinds de zomer van 2021 zijn die tekorten er ook. Tijdens de coronapandemie kwamen er minder asielzoekers naar Nederland. En toen zij zich in 2021 weer meldden hadden het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) nog zo weinig capaciteit dat er al snel veel te veel mensen waren om op te vangen, waardoor er dagelijks honderden buiten de poorten van Ter Apel sliepen.

Goedkopere en stabielere opvang

Eind augustus werd in de asieldeal aangekondigd dat het kabinet tot 2027 al 740 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor huisvesting, opvang en inburgering. Nu blijkt dat bedrag te zijn verhoogd. Tussen 2022 en 2027 gaat het om opgeteld ruim 1 miljard euro.

Aan de ene kant wordt er structureel geïnvesteerd in de uitvoeringsinstanties COA en IND. Zij krijgen meer geld, zodat de asielprocedures en de asielopvang stabieler en toekomstbestendiger worden.

Extra geld maakt het mogelijk dat de organisaties niet direct hoeven te bezuinigen op personeel en opvangplekken als de asielinstroom weer daalt. Dat betekent nu investeren, maar leidt volgens het kabinet uiteindelijk tot goedkopere en stabielere opvang.

Meer budget voor het COA

Het grootste deel van dat extra geld gaat naar het COA. In 2022 krijgt die instantie 1,2 miljard euro. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 744 miljoen die het in 2021 kreeg.

Deels heeft het te maken met een hogere raming van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt dit jaar en de langere periode dat ze in opvang zitten, maar ook komt er meer budget voor het COA: oplopend van 25,1 miljoen in 2022 naar 277,1 miljoen euro in 2027.

Daarnaast krijgt het COA dit jaar een nabetaling van 75,6 miljoen euro over 2021, omdat er meer opvang georganiseerd moest worden dan bij de najaarsnota in 2021 werd verwacht.

Voogdij

Nidos, de organisatie die verantwoordelijk is voor de voogdij en bijdraagt aan de opvang van minderjarige asielzoekers, krijgt volgend jaar 125 miljoen euro. Veel meer dan afgelopen jaar toen er, mede door de lage instroom, nog maar 65 miljoen euro naartoe ging. Daarnaast gaat de stichting vanaf 2023 van jongeren tot 21 jaar, in plaats alleen minderjarigen bijstaan. Daarom krijgt de organisatie er structureel 40 miljoen bij vanaf 2023.

Ook Stichting VluchtelingenWerk krijgt meer geld voor de ondersteuning aan vluchtelingen in de asielprocedure, nu de opvang overal stokt. Zij krijgen in 2022 ongeveer 10 miljoen euro.

Zware overlastgevers

Enerzijds wil staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) zorgen voor voldoende opvangplekken en een duurzame financiering van de hele asielketen. Anderzijds wil hij ook harder optreden tegen overlastgevers en strenger handhaven op uitzetting van mensen die geen recht hebben om in Nederland te blijven. Daarvoor werden in de asieldeal van eind augustus al plannen opgenomen, die ook in deze begroting zijn terug te zien.

Zo wordt er jaarlijks 15 miljoen euro beschikbaar gesteld om overlast te bestrijden en 15 miljoen euro voor een nieuwe sobere opvang, waar zware overlastgevers met extra handhaving en toezicht zullen worden geplaatst. Ook gaat er 15 miljoen euro naar een gespecialiseerd team van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) om het terugsturen van overlastgevers te bevorderen.

Lees meer

Meer nieuws Rijssen-Holten

Blijf op de hoogte!

Volg ons op Twitter!
We pushen het laatste nieuws op twitter!